Det skal du tænke over, når du køber vinterdæk

0
2820
dæk på is

Sne, slud og kulde nærmer sig, og med det følger mange årligt tilbagevendende ting. Nogle er hyggelige, andre er simpelthen bare noget, der skal overstås. Vinterdæk tilhører for de fleste nok den sidste kategori. Men de er altså super vigtige at få på, og derfor skal du da også tænke dig godt om, inden de smutter ud for at købe et par. For hvad skal du være opmærksom på? Læs med her.

Skal det være de billige eller dyre?

Når du skal i gang med at købe nye dæk til din bil, vil du formentlig lægge mærke til, at der findes utroligt mange forskellige dæk, og at priserne kan variere meget. Hvis dit budget af en eller anden grund er relativt begrænset, kan du være nødt til at vælge ud fra, hvor mange penge du har til rådighed.

Der er desværre nogle negative konsekvenser forbundet med at tage de billigste dæk. Det hænger først og fremmest sammen med kvaliteten, for det er med dæk, som det er med så meget andet: der er altså en sammenhæng mellem pris og kvalitet. De billige dæk bliver hurtigt slidte, og så skal de jo skiftes igen. På den måde sparer du ikke så meget, som det umiddelbart virker til. De punkterer også hurtigere end de dyrere dæk, hvilket jo bare er rigtig irriterende.

Det påvirker ligeledes brændstofforbruget negativt at have dæk af dårlig kvalitet. Men en af de vigtigste grunde til at vælge de lidt dyrere dæk, er sikkerheden. Bremselængden bliver nemlig længere, jo dårligere kvaliteten er, og der er tests, som viser, at den kan være helt op til 14 meter længere i regnvejr, når du kører 110 km/t. Derfor kan det godt betale sig at investere lidt ekstra, når du skal købe vinterdæk.

Kan du vælge helårsdæk i stedet?

Du kender måske helårsdæk, og det lyder jo egentlig smart, at man kan købe et sæt, som så holder hele året. Men er det nu også et? I helårsdæk har man valgt at kombinere nogle af egenskaberne fra vinter- og sommerdæk, så de kan benyttes på vejene året rundt. Dette betyder dog også, at man er gået på kompromis med nogle af egenskaberne.

Dækkene kan bruges i alt vejr, men de er ikke specielt gode, når det kommer til de helt specifikke vejrforhold. Du vil først og fremmest mærke forskellen om vinteren, hvor der kan være isglatte veje og sågar sne. Her tager vinterdæk noget bedre fat og er derfor langt mere sikre. Det giver derfor ofte kun mening at anvende helårsdæk, hvis du bor i et område, hvor vejene altid er saltede, og sneen altid ryddes.

Hvis du kører meget bil, vil det være det sikreste og mest fornuftige at investere i vinterdæk. Det er selvfølgelig dyrere at have to sæt dæk, man skifter imellem, men til gengæld holder de så noget længere. Så bliver prisforskellen ikke så stor igen, og det er bare noget med behageligt at køre med dæk, som ikke konstant føles som om, de er ved at skride ud, når det er koldt udenfor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here